ada kek

11 Ekim 2017 Çarşamba

Pancarlı Kek


     Her sebzeden kek yapmayı seviyorum. Bugünü pancar günü ilan ettim.
     Pancarı hiç haşlamadan rende yapıp hamura ilave ediyorum. Hamurun her noktasında pembe lekeler çok güzel görünecekler.


Malzemeler
2 adet yumurta
1su bardağı şeker
1/2 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
1 küçük pancar
1 yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1,5-2 su bardağı un
Yapılışı
Yumurta ile şekeri mikser yardımı ile çırpın.
Süt ve sıvı yağı ilave edin.
Unu kontrollü olarak ilave ederek akışkan bir hamur elde edin.
Hamurdan 1 çay bardağı kadar alıp kakao ekleyin.
Tekrar 1 çay bardağı kadar alıp bu kez ince rende edilmiş pancarı ilave edin. Kalan hamura da 1 kaşık un ilave edin.
Kek kalıbına hamurları istediğiniz şekilde koyup 180 derece fırında kontrollü olarak pişirin.
Afiyetler olsun.


8 Ekim 2017 Pazar

KARAOVA BAĞBOZUMU ŞENLIKLERİ

      Uzun zamandır Bodrum'a  gitmemiştim.
      Hayatınızda iz bırakan bazı anlar ve insanlar vardır. Ben her zaman değer verdiklerimle gözüm kapalı olarak beraber olmayı tercih ederim.  Bu nedenledir ki, bu yıl 3. yapılan Karaova Bağbozumu Şenliklerine, yazlıkta keyifli bir tatilde olmama rağmen, Sevgili Oya Emerk'in  daveti ile katıldım.

         Eylül Ayında Ege de olmayı çok severim. Eylül en güzel zamanıdır Ege'nin. Sanırım hem bu nedenle, hem de bağların bozum zamanından dolayı  Karaova Bağbozumu Şenlikleri 8-9-10 eylül tarihinde yapıldı.


     Amaç bölge ekonomisinin desteklenmesi, üretim ve ürün çeşitliliğinin artması, tanıtılması olan şenlikler için beni ağırlayacak olan Ortakent bölgesinde yer alan Altınkaya Otele şahane bir gün batımı zamanı ulaştım. Gün batımı eşliğinde sahilde keyifli bir yemek ve sonrası akşam yürüyüşü beni çok mutlu etti.


     Altınkaya Butik tarzı otelin konumu, kendine ait bir plajından, özellikle çalışanlarının ilgi ve alakalarından çok memnun kaldım.
     İlk gün kahvaltısının ardından Bodrumda bulunduğumuz sürece bizim ulaşımımızı sağlayan Akustik Turizm ile Etrim Köyüne gitmek üzere yola çıktık.


     Etrim köyünün, büyük emekle dokunan Milas halıları, şahane ağırlama ve lezzetli yemekleri ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz. ( özenli ve özverili insanlar ve hizmetleri ile ilgili  ayrıca yazmadan olmazdı.)


     Uyku Vadisi'nde kısa bir kahve molasının ardından, doğal güzellikleri izleme şansına da sahip olduk.


     Daha sonra Bodrum Kumbahçe Meydanında başlayan şenlik kortejine doğru yola çıktık. İskele Meydanında Davul Zurna eşliğinde kortejle buluştuk.


     Yöresel oyunlar genç yaşlı ayırt edilmeden Bodrumlular tarafından sergilendi.
     Bir takipcimin beni görmek için gelmiş olması beni ayrıca çok mutlu etti.


    Develer süslenmiş, üzüm ve bağ bozumunu çağrıştıran aksesuarlar yapılmış, keyifle sunulmuş eğlenceli güzel anların ardından  Avlu Bistro&Bar yemek ve dinlenme noktamız oldu.


     Akdeniz ve dünya mutfağının güzel lezzetlerini hoş bir mekanda, dostlarla beraber hoş sohbetler eşliğinde tatmak isterseniz tavsiye olunur.


      Ertesi gün Mustafa Kalem Parkında dolu dolu zamanlar geçirdik. Yöresel Kadınlarımızın ürettikleri ürünleri sergilemeleri, satmaları ,bize tanıtmaları, eskiyi, miras kalan her değeri unutmamalarını çok takdir ettim.






     Karaova şenliklerinin en güzel cümlesi bence, ''Kimse atasından kalan mirasını satarak yaşamını sürdürmek zorunda kalmasın'' cümlesi. Ne kadar yerelsek, o kadar evrenseliz. Ürün ve ürün çeşitliliğinin her daim artması, adil bir gıda anlayışının sürdürülmesi artarak devam etsin dileğiyle...


     Bodrum Tohum Derneğini, ücretsiz dağıttıkları tohumlar ve şenlikte sergiledikleri hala genetiği bozulmamış ürünleri için ayrıca tebrik ediyorum.(Bu arada özelliği kaybolmamış tohumlardan alamadığım için çok üzgünüm.)
    Bu yıl ikincisi yenilenen Yeniköy ilköğretim okulunun açılış töreninde bulunmak çok onur vericiydi. Misafirlere ikram edilen Keşkek ve ayran lezzet olarak mükemmeldi.


    Yenilenen okulumuzun yeni öğretim yılında çocuklarımıza aydınlık yarınlar hazırlamasını dilerim.
     Mustafa Kalem Parkında Etkinliklerimize kaldığımız yerden devam ettik.
     Bilgisine, yemek konusundaki uzmanlığına, alçak gönüllülüğüne, hoşgörü ve anlayışına hayran olduğum sevgili Süleyman Dilsiz Balık Nasıl Pişirilmez konusunda söyleşi yaptı.


     Kılçıksız Balık ve Kahvaltıya Dair kitapların da yazarı olan Süleyman Dilsiz'in yakında Salatalarla ilgili bir kitabı raflarda yerini alacak benden söylemesi kaçırmayın,  yemeğe dair birçok bilgiyi de içinde barındıran kitaplarından mutlaka edinmelisiniz.
     Şenlikler de önemli anlardan biri de köyler arası yöresel yemek yarışması oldu. Çok sayıda katılımcının bulunduğu yarışmada,



     Zeytinyağlılarda, Enginar Kavurma, Fava, Sarma derece alırken,
     Tatlılarda, Kalburdan Çekme, Saraylı Tatlısı ve Kulak Tatlısı derece aldı.
     Böreklerde derece alanlar ise, Kabaklı Börek, Sebzeli Börek ve Otlu Börek oldu.
     Ayrıca Itırlı Sütlaç, Süt Reçeli ve Ceviz Reçeli sunum ve yaratıcı yemek konularında derece aldılar.


     Bodrum Halk Eğitim Merkezi Temel Devran Defilesi, görsellik ve emek konusunda bol bol alkışlı anlar yaşamamızı sağladı. Defilenin ardından Zurna konseri muhteşemdi.
     Günü Bodrum Güvercinlikte bulunan Doy Doy Restaurant'da tamamladık.


     Bodrum'daki son günümüzde doğal ürünlerle dolu alışveriş yaptım. Keçiboynuzu unu o kadar muhteşemdi ki valizim mis gibi kokmuş. Ayrıca kuru ekmekler, fırınlanmış incir, kuru bakla, mercimek,  susam, mini süs kabakları, kuru biberler vs. aldım.


     Şenlik alanında yurt dışından şenlik için gelmiş Pasta şefinin Workshop'una katıldık. Mevsim meyvelerinden bol bol yararlandık.


     Mumcular mevkinde bulunan Kavurmacı Celal Usta'nın Ayran eşliğinde nefis kavurması ile damaklarımızı şenlendirdik.


     Kahve molası için Hotel Marma Beach i tercih ettik.


     Son akşam yemeğimiz Altınkaya Otel şeflerinin elinden ızgara balık ve çeşitli mezelerle, sohbetler eşliğinde oldu.
     Yemek boyunca görüşlerini bilgilerini benden esirgemeyen sevgili Konuşan Kalem Serkan Karagöz'e sevgiler olsun diyorum.


       Şenliklere katılmama vesile olan ve yorulmayan Oya Emerk ve Sibel Yalçınkaya ya,
     Karaova Derneği ile Slow Food Yaveş Gari Bodrum Birliğine ve Bodrum Belediyesi'ne,
     Festival boyunca Kahve krizine girmeme engel olan Arçelik Mucize Lezzetlerine,
     teşekkür ediyorum.

   

   
   
   
   
     

5 Ekim 2017 Perşembe

Selpak’tan Türkiye’de bir ilk: Selpak Yağ Emici Havlu Tek yaprakla 180 kilokaloriye kadar yağ emiyor!

                                       
Vazgeçilmez lezzetlerden olan patates kızartması, mücver, köfte gibi yemekler yüksek kalori oranları sebebiyle sofralarda daha az yer alabiliyor. İşte tam bu durumlar için Selpak’tan yeni yağ emici havlu. Türkiye’de ilk ve tek olan Selpak Yağ Emici Havlu, tek yaprağıyla 180 kilokaloriye kadar yağı emer kızartmaların tadı da keyfi de size kalır.
         
                                                     
Bir boomads advertorial içeriğidir.









http://hur.so/dbzy0x




27 Eylül 2017 Çarşamba

Aşure Nasıl Yapılır



     Bereket ve bolluğun simgesi, sevgi ve birlikte olmanın sembolü olan Aşure günü için evde yapabileceğiniz bir Aşure tarifim var.
     Aşure Gününün anlamı ile ilgili bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.


 Malzemeler
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 3 su bardağı aşurelik buğday
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 su bardağı fındık içi
  • 1 su bardağı doğranmış kayısı
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • yarım su bardağı kuş üzümü
  • yarım su bardağı küp doğranmış portakal
  • 1 su bardağı küp doğranmış elma
  • 1 çay bardağı doğranmış incir.
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı çörekotu
  • 1 çorba kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
  • bir çimdik tuz
  • 1 çay bardağı çamfıstık tozu
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 çay bardağı nar tanesi
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 4 adet karanfil

Yapılışı
  •  Bir gece önceden fasulye, buğday ve nohut ayrı kaplarda ıslatılır.
  •  Hepsi ayrı ayrı su ile haşlanır.
  • Meyveler bir limon sıkılmış sıcak su içerisinde bekletilir.
  • Büyük bir tencereye pişen malzemeler konulur ve 1 su bardağı sıcak su eklenir.
  • Karanfiller bir tülbente bağlanıp daha sonra çıkarılmak üzere tencerenin içine atılır. 
  • Kaynayınca  fındık, portakal, elma, bir çimdik tuz ve şeker atılır. Karıştırılır 5-10 dk daha kaynatılıp ocak kapatılır.
  • Eğer daha koyu kıvamlı olmasını istiyorsanız 1 kaşık buğday nişastasını az suda eritip kaynayınca ilave edebilirsiniz. Veya 1 çay bardağı süt de ilave edilebilir.
  • Üzerine nar, ceviz, tarçın ilave ederek servis yapabilirsiniz.
  • İncirler aşurenin kararmasını önlemek için servis yapılırken ilave edilir.

Afiyet olsun..

Aşure Gününün Anlamı



     Farklı tatların aynı kazanda kaynatılıp güzel bir lezzetle dağıtılması ne muhteşem bir olaydır.

     Bu yıl 21 Eylül tarihi itibariyle Muharrem ayı başladı.
     Muharrem ayının 10. Günü 30 Eylül Cumartesi günü aşure günü.

     Aşurenin tarifine buradan ulaşabilirsiniz.

     Aşurenin kelime anlamı aslında (Aşura)10 demek. Bugüne Aşura denmesinin nedeni hem Muharrem ayının 10. gününe denk gelmesi, hem de Cenab-ı Hak'kın 10 peygamberine 10 değişik olay ihsan etmesidir..
      Bu insanlığın kaderini etkileyen, geleceğimize yön veren olaylar gerçekleşmiştir. 

     Örneğin, Adem peygamberin tövbesi kabul edilmiş, Halil Peygamber Nemrut’un ateşinden kurtulmuş, Hz Musa halkını Firavunun zulmünden kurtarmış, Yunus peygamber balığın karnından kurtulmuş, Eyüp peygamber dertlerinden kurtulup iyileşmiş, Hz Yakup oğlu Hz. Yusuf’a kavuşmuş, gözleri görmeye başlamış, Nuh peygamberin gemisi karaya oturmuştur.

     İmam Hüseyin’in Kerbela çölünde şehit edilmesi ise Alevi vatandaşlarımız için Aşure gününün anlam ve öneminin diğer toplumlardan farklı olması sebebi olmuştur.

     Aşure kardeşlik ve barış duygusu ile yapılıp paylaşılmalıdır.

     Aşure tatlısının çıkış noktası ile ilgili temel anlatım ise Nuh Peygamberin gemisinin karaya oturmasından sonra gemide kalan son yiyeceklerin bir kazanda kaynatılmasıyla ortaya çıkmasıdır.

     Aşure, paylaşmanın, dayanışmanın, birlikteliğin ve sevginin ifadesi, bereket ve bolluğun simgesidir.
     Güzel Niyetlerle, bolluk ve bereketli nice birliktelikler olsun.






25 Eylül 2017 Pazartesi

Etrim Doğa Restaurant

 
     Tavukların serbestçe gezdiği, kocaman bir bahçe içinde, bembeyaz kanaviçe  işli örtülerin serili olduğu tahtadan yapılma masalarda yer kalmayacak kadar bol çeşitli lezzetlerin olduğu bir yerde kahvaltı yapmak istemez misiniz?




     Bir kahvaltı masası, doğal ürünlerle ve muhteşem bir doğa ile buluştuğunda paha biçilmez olur.          Bugün sizlere yabancı turistlerin bile çoktan keşfettiği, benim yeni haberdar olduğum, Bodruma 24 km uzaklıkta Etrim Köyü'nde bulunan Etrim Doğa Restaurant'dan bahsetmek istiyorum.


     300 kişinin yaşadığı 50-60 haneli köyde esas geçim kaynağı halıcılık olan Engin Basol ve ailesi 2 yıldan beri köy evlerinin bahçesini restaurant'a çevirmişler.


      Bu güne kadar yemediğiniz çeşitte reçeller, Kabak çiçeği dolması, yaprak sarması, peynirler, yöresel zeytinyağlı yemekler, evde yapılmış ekmekler, nefis börekler, zeytin çeşitleri, meşhur lokma.... aklınıza gelen her köy yemeğini bulabileceğiniz bir yer.


     Özellikle otlu böreği ve zeytin reçelini tatmadan dönmeyin derim.
     Etrim'de bulunduğum sürede tamamen ailenin kadınlarının ürettiği nefis lezzetlerle tanıştım.
     Üstelik 25 çeşit serpme kahvaltının fiyatı 25 lira.  Öğle ve Akşam yemeklerinin de verildiği Etrim Doğa Restaurant'da akşam yemeklerinde ızgara, kavurma, ciğer eşliğinde alkol almanızda mümkün.
     Geniş bahçede dolaşın, çocuklarınız tavukların peşinden koşsun, zeytin ağacının gölgesinde oturun, meyve toplayın hasılı özlediğiniz ne varsa yapın derim.




      Ayrıca dokuma halıların bulunduğu evin odalarını gezip görebilir, hatta alışveriş yapabilirsiniz. 1980 yılından beri çift düğümle hala halı dokumaya devam eden evin büyük annesini izleyebilir, Elibelinde, Cıngıllı Cafer halı modellerinin hikayelerini dinleyebilirsiniz.


      Eğer yolunuz Bodrum'a düşerse Etrim Doğa Restaurant'a uğramadan dönmeyin.

   
    

24 Ağustos 2017 Perşembe

Hayrabolu Ayçiçeği Festivali

     Merhabalar  güzel Trakyamıza doğru yolculuk yaparken yol boyunca Günebakan'ları yani Ayçiçeklerini görmüşünüzdür. Kimbilir kaç kişi arabasını durdurup bu güzellikleri seyretmiş, fotoğraflar çekmiştir.




     Hayde Hayraboluya be ya.... diyerek.


     Geçen hafta işte bu güzelliklere doğru harika bir yolculuk yaptık. Hayrabolu Belediyesinin daveti ve sevgili Elif Çıtak'ın organizasyonu ile Hayrabolu Ayçiçeği Festivaline doğru yola çıktık.


     Festivale giderken Lüleburgaz'daTrakya'nın en köklü Peynir ve Et Üreticilerinden biri olanTopcu Group'a ait ST.Senatör Restorant'ta Sevgili Elif Korkmaz'ın da katılımıyla harika bir kahvaltı yaptık.


     Bu yıl 27. si gerçekleştirilen Hayrabolu festivalinde blogger arkadaşlarla harika zamanlar geçirdik. Değerli şeflerimizin jüriliğinde yöre halkının katılımı ile yapılan yöresel lezzetler yarışması sayesinde yöreye ait pek çok lezzeti tatma imkanımız oldu.




   Hayrabolu yöresinin kültürünü ve yemeklerini tanıma konusunda bu festivalin çok katkısı olduğuna inanıyorum.


     Festivalde Kahve eğitmeni ve Topraktan Fincana kitabını yazarı Cem R. Girginol İyi kahve yapmanın sırlarıyla ilgili Workshop düzenledi. Evde kolay ve güzel filitre kahve yapmanın inceliklerinden bahsetti.


      Yapılan Yöresel yemek yarışması sonucunda dereceye kalanların ödülleri Belediye Başkan ve Başkan yardımcılarının katılımıyla  sunuldu.


      Ayrıca yaratıcı cupkek yarışmasında geleceğimiz çocuklar bizlere harika ve çok keyifli anlar yaşattılar.
     Hayrabolu Çarşılarını gezerken posterlerimizin duvarlarda asılı olduğunu görmek çok hoştu.
     Sevgili Elif Çıtak'la kahvelerimiz içip madalya ve belgelerimizi aldıktan sonra, güzel izler bırakan Hayrabolu'dan haydi İstanbul'a diyerek yola koyulduk.


     Bu orgnizasyonda emeği geçen herkese teşekkürler